Uiensoep.

Benodigdheden: (4 pers.)

  • 6 grote uien
  • dun gesneden
  • 50 gram ongezouten boter
  • 2 teentjes knoflook
  • fijngehakt
  • 100 ml witte wijn
  • 1 liter runderbouillon
  • 4 sneetjes stokbrood
  • 100 gram geraspte Gruyère kaas
  • Takjes verse tijm (voor garnering)
  • 2 eetlepels cognac (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding:

Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de olijfolie toe om te voorkomen dat de boter verbrandt. Voeg de gesneden uien toe aan de pan en bak ze langzaam goudbruin, dit duurt ongeveer 25-30 minuten. Roer af en toe om te voorkomen dat ze aanbakken. Het karamelliseren van de uien is een essentieel onderdeel van het recept, dus neem je tijd! Voeg de knoflook toe en bak deze mee voor nog eens 1-2 minuten. Blus af met witte wijn en roer de aanbaksels van de bodem van de pan los. Laat de wijn 2 minuten inkoken. Voeg de runderbouillon toe en breng de soep aan de kook. Zet het vuur laag en laat de soep 20-30 minuten zachtjes pruttelen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Optioneel: Voeg de cognac toe voor extra diepte in de smaak. Verwarm de oven voor op 180 graden. Rooster het stokbrood lichtjes in de oven totdat het knapperig is, ongeveer 5 minuten. Schenk de soep in ovenbestendige kommen. Leg een sneetje geroosterd stokbrood op de soep en strooi er een royale hoeveelheid geraspte Gruyere overheen. Zet de kommen in de oven en laat de kaas smelten en licht goudbruin worden, ongeveer 10 minuten. Haal de soep uit de oven en garneer met verse tijm. Serveer meteen.

Info:

Dit recept wordt u aangeboden door kookweb
Klik hier voor een printvriendelijke versie (PDF).